PERU
Káva bola do Peru prvýkrát privezená v roku 1700. Kvôli nedostatku infraštruktúry a metódam spracovania (problém, ktorý dnes trápi mnoho rozvíjajúcich sa krajín pestujúcich kávu) nebolo Peru na trhu s kávou ďalej konkurencieschopné. Roky partizánskej vojny a zameranie sa na plodiny ako je kakao, ešte viac umocnili problém s infraštruktúrou a odvrátili potenciál pestovania kávy. A aby toho nebolo málo, tieto problémy sa ešte viac prehĺbili, keď v 90. rokoch poklesli ceny kávy.
Avšak od prelomu storočia sa peruánski farmári spojili s ďalšími národmi, ktoré utrpeli krízu a obnovili to, čo stratili. Odkedy sa začalo toto farmárske hnutie, došlo k preorientovaniu sa na pestovanie kvalitnejšej kávy využívaním nesmierneho potenciálu, ktorý je prirodzene prítomný v pôde a podnebí peruánskych kávových fariem.
Účasť vlády spolu s podporou a vedením súkromných skupín pomohla úspešne revitalizovať kávový priemysel. Všeobecne sú peruánske zrná považované za zrná veľmi dobrej kvality.
Súčasný stav peruánskeho kávového priemyslu
Súčasný priemysel v krajine zaznamenal pozitívny pokrok smerom k zdravej produkcii aj ku kvalitným zrnám.
V Peru je viac ako 100 000 farmárov pestujúcich kávu, niektorí z nich pestujú aj tradičné odrody arabiky pestované v tieni, ktoré si na medzinárodnom trhu rýchlo získavajú rešpekt. Mnoho z týchto malých farmárov zaoberajúcich sa mikrošaržami mokro spracúva svoju kávu pomocou systému infrašruktúry, ktorá zlepšila kvalitu produkcie zŕn v krajine.
Dodatočný vzrast kávových fariem spôsobil dramatickú zmenu v množstve vypestovaných organických aj Fair Trade kávových zŕn.
Vďaka produkcii vysokokvalitných zŕn v krajine sa Peru stavia do pozície silného konkurenta pre Brazíliu či Kolumbiu. Túto pozíciu dosiahlo aj vďaka pestovaniu výberových a bio káv.
.